Monday, April 21, 2008

Wajah Kekasih - Norjuliana Mohd Noor


Tajuk : Wajah Kekasih
Penulis : Noor Juliana Mohd Noor
Harga : RM18.90
Penerbit: CESB
Muka Surat : 351 m.s
Tahun : 2005
Rating Aku : * * ½ - biasa²

Sinopsis Belakang Kulit Buku :

Bukan aku sengaja biarkan asmara kita terpadam. Suami, bukan kau yang aku sayangi selama ini... lalu aku rela bla bulan madu kita bertukar gerhana. Hatta Hanafi, aku rela tatkala kau melamar aku untuk menjadi suri hidupmu.

Jodoh kita barangkali- dahulu kau pergi kala aku bakal bergelar isteri. Bertahun kau bawa rajukmu yang panjang ke bumi orang... dan demi sebuah cinta yang terluka, kau tega kuburkan namaku di sana, di bawah timbunan salji yang membeku.

Bertahun kau biarkannya begitu... sedang aku tak tahu... walau sesekali bukan tidak muncul namamu mencuri fantasia. Kau sangka aku telah bahagia... walau sebenarnya kau tidak tahu aku di sini menderita kala ijab kabulku menjadi tragedi duka... dan kau terus tidak tahu bila aku tercari-cari dirimu.

Lalu aku berprasangka, kau tentunya telah bahagia... masa tentu bisa merubah segalanya. Namun kini kau muncul semula kala aku bukan milik siapa-siapa. Lalu aku sambut cinta yang kau hulurkan beserta keinsafan yang bukan sedikit. Jodoh kita kiranya melalui titian yang sukar... onak menanti di kanan dan kiri - tersilap langkah kau dan aku akan kecundang.

Lalu kita sama-sama menganyam impian dan harapan yang bukan sedikit... Dan bagaikan mimpi... cinta kita kecundang lagi.

Kau pergi kala aku telah pun diijabkabulkan. Sedang sangkaku mempelai yang mengucup dahiku ini adalah dirimu, yang aku sayangi sepenuh hati, yang mengiringi persandingan kita yang penuh gemilang... Suami, berilah aku sedikit ruang untuk mencari kekasihku yang telah hilang... aku perlukan masa untuk merawat hatiku yang tidak henti-henti berdarah ini...


Komen Aku
Well.. buku yang ada lambang ‘Taman Hati’ ni, lebih bersifat santai, tak memberatkan kepala otak. Seswai dibaca waktu santai di tepi pantai.

Kisah cinta NurFitriah Afifah yang berbagai-bagai. Kejap ngan org ni, kejap ngan org tu. Nama-nama pakwe yang grand-grand. (Pada sesiapa yg nak cari nama anak, leh la refer pada buku nih). Cinta dia sentiasa berterusan. Kiranya lepas dia clashed ngan balak ni, dia couple ngan balak lain.

Cuma satunya dalam buku ni, terlampau banyak watak-watak yang tidak perlu. Terlampau banyak, sehinggakan aku terkeliru. Endingnya berakhir dengan perkahwinan yang ‘dia-sendiri-tak-tau-siapa-bakal-suami-dia’.Boleh gitu? Ala-ala surprise la nih.

Entahlah?. Adik aku kata sedap bangat. Mungkin buku ni seswai untuk santapan rumaja. Jadi, sesiapa yang sedang bercinta tu, atau dah tak tau nak baca buku apa sambil-sambil mengecat rumah, leh dptkan buku ni.

0 comments: