Monday, April 21, 2008

Rindu Yang Pergi - Fazie Hanna


Tajuk : Rindu Yang Pergi
Penulis : Fazie Hanna
Harga : RM13.00
Penerbit: Alaf21
Muka Surat : 352 m.s
Tahun :200?
Rating Aku : * * 1/2 (biasa sahaja)

Sinopsis Belakang Kulit Buku :

Hidup ini sukar diramalkan; terlalu penuh dengan kesukaran, kepahitan dan kesakitan. Bukan mudah sebenarnya untuk menggapai bahagia. Kadangkala betapa kebahagiaan itu cuba dihampiri, namun semakin jauh ia pergi.
Nia Karmila... nama yang indah itu tidak seindah dengan hidup yang dilaluinya. Dugaan yang menimpa dirinya meragut segala kegembiraan yang dimiliki. Kebahagiaannya punah dalam sekelip mata. Hati mana yang tidak luluh, andai kehidupan menjadi pertaruhan. Hati mana yang tidak gundah, mahu menanggung keperitan yang tidak ada penyudah. Cuma yang tinggal, semangat yang ada kalanya goyah bersama keperitan yang datang menerjah.

Namun, kuasa ALLAH mengatasi segala. Hadir seorang lelaki bersama kasihnya yang tidak pernah padam. Rashdan... lelaki yang sanggup menerima segala kekurangan. Lelaki penyayang itu menyedarkan dia, membuat dia mengerti, hidup sebenarnya penuh misteri. Setiap hari ketika mentari muncul, dia bersyukur kerana masih bernafas. Setiap hari apabila mentari pergi, dia menanti penuh debar hari-hari yang mendatang.

Lalu wanita di ufuk pasrah ini menanti dengan doa, semoga suatu saat nanti penderitaan itu akan berlalu pergi. Lalu dia menanam tekad di hati, dia mahu sepuas-puasnya menikmati hidup ini dengan kasih sayang yang diberi....

Komen Aku
Buku beharga RM 13.00 ni, tidak berjaya menarik minat aku membacanya dengan tekun. Plot ceritanya ‘berlubang-lubang’ membuatkan aku rasa masaku terbuang membaca lubang-lubang yang tidak sepatutnya hadir.

Buku ini berirama sedih dan duka. Tapi, ternyata Fazie Hanna tidak berjaya menarik air mataku untuk keluar. Tapi buku ni banyak bagi pengajaran untuk kita.

0 comments: