Monday, April 21, 2008

Selamat Tinggal Memori - Shanika Latisha

Tajuk : Selamat Tinggal Memori
Penulis : Shanika Latisha
Harga : RM16.00
Penerbit: Alaf21
Muka Surat : 416
Tahun : 2006
Rating Aku : * * * - not bad

Sinopsis Belakang Kulit Buku :

Adlan yang diburu oleh geng-geng pengedar dadah sering dibayangi memori silam ketika terjebak dalam penagihan dadah. Sepanjang pelariannya dia tidak pernah tenteram. Akhirnya dengan Najmil dan Azlin sehingga dia mengharungi pelbagai suka duka yang membuka episod baru dalam hidupnya.

Ketulusan Adlan mencuri hati Azlin, namun Najmil pula diburu cemburu sedangkan Adlan mendambakan cinta sejati.

Apakah yang dilakukan oleh Adlan kerana cintanya amat membara terhadap Azlin. Perlukah dia melukai hati Najmil yang pernah menolongnya dahulu?


Komen Aku
Ni kali pertama aku baca buku Shanika Latisha. Gambar kulit depan tu macam gambar Awie aje. So, aku agak, jalan cerita dia pun ala-ala pilem araham Datuk Yusuf Haslam la. Bila baca -- memang betul la..

Kisah Adlan -- si pengedar dadah yang terrer, dikhianati oleh musuh satu kumpulan dia dan dia di buru bukan sahaja oleh orang-orang kumpulan dia, tapi polis gak, kerana dituduh membunuh ketua kumpulan mereka.

Pelarian dia membawa dia ke satu dunia yang amat luar biasa dan dia melalui nya dengan penuh keinsafan. DIa berjumpa dengan Gibran yang menagih dadah. Keadaan Gibran menjadikan dia bertambah bersalah kerana menjadi pengedar dadah yang berjaya suatu ketika dulu dan bertambah terkesan di hati dia apabila Gibran mati katak gara-gara terober dose dadah.

Pelarian dari 'dunia' Gibran ke satu dunia lain dia bertemu pula dengan Najmil yang akhirnya 'membela' dia di sebuah kampung terpencil. Juga tidak lari dari tajuk apabila abang kepada Najmil juga seorang penagihd adah.

Adlan cuba untuk mengubah abang Najmil, tetapi tidak berjaya...

Dan akhir cerita juga agak menarik. Aku suka buku ni. Bila baca, terasa susah nak berhanti.

Cuma garapan suspen dalam novel dia ni, tak berapa menjadi sangat. Aku sendiri susah gak nak membayangkan 'babak' suspen tu. Mebe Shanika Latisha leh cuba dengan lebih baik lain kali.

Worth reading.

0 comments: