Tuesday, April 22, 2008

Rahsia Mimpi - Zaifuzaman Ahmad

Tajuk : Rahsia Mimpi
Keluaran : Alaf21
Penulis : Zaifuzaman Ahmad
Tahun : 2006
Harga : 17.00
Rating aku : ** 2 BintangSinopsis Dari Alaf21

Antara alam realiti dan fantasi, Amri menjadi keliru. Keliru kerana mimpi misteri yang dialaminya dan keliru dengan kehadiran perempuan yang berambut panjang, berwajah pucat, tiada bola mata hitam dan di pergelangan tangannya terdapat lelehan darah yang pekat pada setiap malam.

Sejak membeli tilam terpakai di sebuah kedai perabot, Amri sering bermimpikan Amran, Ariana, Encik Firdaus dan Puan Rohaya. Tanpa diduga mimpi demi mimpi yang dialaminya itu telah mengungkapkan satu cerita percintaan antara Amran dan Ariana. Percintaan yang ikhlas yang lahir daripada hati dua insan ini mendapat tentangan daripada Puan Rohaya.

Setiap kali ingin melelapkan mata atau terjaga daripada lena, Amri diganggu oleh lembaga perempuan yang amat menakutkan. Amri menjadi separuh gila dengan kehadiran lembaga yang tidak diundang yang sering muncul dari dalam tilam. Dihalau ia tetap datang. Yang menghairankan mengapa dia yang sering diganggu, mengapa tidak isterinya. Jadi, apakah sebenarnya yang telah berlaku kepada Amri? Apakah kaitannya antara mimpi dengan kehadiran lembaga perempuan itu?

Mimpi misteri yang mengendong perjalanan percintaan Amran dengan Ariana telah membuka ruang kepada Amri untuk mengetahui rahsia di sebalik tilam yang mengalas tubuh Amri dan isterinya pada setiap malam.

Siapa sebenarnya lembaga perempuan yang menakutkan itu? Mengapa Amri yang menjadi mangsanya? RAHSIA MIMPI yang penuh saspens dan mendebarkan akan membongkar segala-galanya.

Komen Aku :
Dari penulis buku cerita Lara nampaknya, gaya penulisan Zaifuzaman memang
tak byk perubahan. Mungkin aku tak pernah baca bebuku keluaran beliau yang lain, tapi aku dapat merasakan, plot dan gaya penceritaan untuk be-buku beliau yg lain tidak lari dari asal.

Cover depan cerita ni, jauh lebih indah dari plot ceritanya. Harganya tak berbaloi dengan jalan ceritanya. Sungguh aku katakan, aku berpuas hati dengan harga Arjuna Hati, oleh Norzailina keluaran Alaf21 yang miskipun hanya RM14.00, tetapi isi kandungannya marvelesssss...

Akal beku aku jugak tak dapat terima pasal 'refurbished' tilam yang di 'anu-anukan'. Macam tak masuk akal.. tapi apalah nak diceritakan pasal tak masuk akal berbanding cerita dari pilem-pilem hantu Amerika dan Jepun, ye dak? Lagi byk benda yang tak logik.

Watak utama - Amri - tidak berkembang dengan baik. Dunianya hanya tempat kerja kawan-kawan tmpat kerja rumah bini anak buaian anak tilam. Opss dan mimpinya.

0 comments: